Haberler

GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci: “Hedefimiz, yerli ve milli lisanslama oranını artırmak”

GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci: “Hedefimiz, yerli ve milli lisanslama oranını artırmak”

Türkiye’nin en büyük teknoloji sitesi ShiftDelete.NET tarafından düzenlenen SDN Summit Etkinliği’nde konuşmacı olarak yer alan GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci, “Yerli ve milli lisanslama oranını artırarak, girişimcilerimizin dışa bağımlılığını azaltmak temel hedeflerimiz arasında” dedi.

GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci, Türkiye’nin en önde gelen teknoloji üreticilerini ve girişimcilerini bir araya getiren SDN Summit Etkinliği kapsamında düzenlenen Türkiye’de Girişimcilikte Yükselen Sektörler ve Fırsatlar Panelinde, KOSGEB Başkanı A. Serdar İbrahimcioğlu ve İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Atilla Diktaş ile birlikte, girişimcilere sağlanan destekler ve bu desteklerin girişimciler üzerinde yaratmış olduğu fırsatlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini, lisanslamada yerli ve milli oranını artırmak istediklerini söyleyen GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci, “Hedefimiz, yurtdışı firmalarını ülkemize çekmek. Türkiye’de global aktör olarak kendini tanımlayan birçok firmamız Ar-Ge ve lisanslamada dışa bağımlı durumda. Bu bağımlılığı en aza indirmek için lisanslama seviyemizi yerli ve milli bir hale getirmek en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor” diye konuştu.

“Teknoparklar teknolojik bilgi ve bilimsel bilgi üretir”

GOSB Teknopark’ın Türkiye’nin ilk ve tek hibrit teknoparkı olduğunu vurgulayan Murat Çemberci, “Kendimizi Türkiye’nin kalbi olarak nitelendiriyoruz. Organize sanayi bölgemiz bir numara teşkil edilmiş OSB’si. Organize sanayi bölgemiz içerisinde 182 firma bulunuyor.  Teknoparkımız içerisinde 130 firma var ve bunların sayısı gün geçtikçe artıyor. Temel misyonumuz organize sanayi bölgesi firmaları ile teknoloji geliştirme bölgesi firmalarını eşleştirmek.  Hissedarlarımız arasında kanun gereği üniversiteler yer alıyor ama günün sonunda bir üniversite teknoparkı değiliz. Sayılar sürekli olarak güncelleniyor ama Türkiye’de izin verilmiş 102 teknopark var. Bunlar içerisinde de 16 tanesi organize sanayi bölgesi teknoparkı. Organize sanayi bölgesinde sanayiciler, birtakım çalışmalar yapıyor ve bunların ayağına devlet, teknoloji geliştirmelerini sağlamak adına teknoloji geliştirme bölgeleri kuruyor. Teknoparklar temelde iki şey üretir. Birincisi teknolojik bilgi diğeri de bilimsel bilgidir. GOSB Teknopark olarak olayın teknolojik bilgi tarafındayız çünkü bilimsel bilgiyi destekleyecek bir üniversitede arkamızda yok. Ancak mottolarımızdan bir tanesi de alanının en iyi akademisyenleri ile bir araya gelmek. GOSB Teknopark olarak firmalarımızın ya da girişimcilerimizin hatta ön kuluçka başvurularında bulunan girişimcilerimizin alanının en iyi akademisyenleri ile bir araya getirecek güçteyiz” ifadelerini kullandı.

Üniversite-Sanayi iş birliği

Türkiye’de bulunan teknoloji geliştirme bölgelerinin birbirleriyle yarış halinde olmadıklarını ve Türkiye’de teknopark iş birliklerinin gün geçtikçe arttığının altını çizen Çemberci, “Teknoparklarımız ülkenin teknolojik ve bilimsel bilgi seviyesini yukarıya çıkarmak için bir araya gelmiş küçük organizmalarız. Biz teknoloji geliştirme bölgemizde teknolojiyi geliştirmek. Bölgemizdeki kalkınmayı sağlamak adına her ay çalıştaylar düzenliyoruz. Bölgede bulunan 14 OSB ve üniversitelerimiz ile bir araya gelerek farklı konulara çözüm bulmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya

Hibrit teknopark kavramından bahseden Çemberci, “Teknoparklarda prototip aşamasından sonra bir üretim yapmak bakanlık iznine tabi. Ama birçok teknoparkta bunları yapacak fiziksel alan yok. GOSB Teknopark içerisinde bu fiziksel alanlar mevcut. Teknoparkımızda ofislerimiz, üretim ofisleri ve Ar-Ge ofisleri şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Seri üretim yapmak isteyen firmalarımız bakanlık tarafından belgelerini alarak üretim yapabiliyorlar. Teknoparkımızın gelişimine katkı sağlayacak faaliyetleri kısa vadede hayata geçirerek tanınırlığımızı artırmayı planlamaktayız. Girişimcilerimizin sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya yaratacak şekilde inovasyonlar, girişimler yapmalarını amaçlamaktayız” açıklamasını yaptı.